Schaapjes in de wei...

Ruud van Fief 11-05-2021
22 keer bekeken 0 reacties

Maken mij in de winter blij! Ik ben gek op weetjes, van die dingen die alleen belangrijk zijn als je veel pubquizzen speelt. En zo kwam ik erachter waarom schapen zo belangrijk zijn voor senioren in de winterperiode.

Ik vind schapen leuke beesten. Als lammetje huppelen ze koddig door de wei. Als volwassen beesten zien ze eruit als eh, schapenwolken in het groene gras. En ieder schaap heeft een eigen unieke mekker waarmee ze zich kunnen onderscheiden in de kudde. En in het voorjaar worden ze geschoren waarna ze er heerlijk onhandig uitzien.

De geproduceerde wol is natuurlijk het hoofdproduct. Maar naast wol produceert een schaap ook wolvet, ook wel lanoline genoemd. Lanoline zit in heel veel producten, van schoenpoets tot cosmetica, maar ook is het de grondstof voor synthetische vitamine D3. Daarbij wordt gezuiverde lanoline blootgesteld aan ultraviolet licht, waarna er met een paar simpele chemische stappen vitamine D3 ontstaat. In eerdere artikelen schreef Fief al over het belang van vitamine D3 supplementen voor senioren, speciaal in de winter.

N.B. voor veganisten is er een plantaardige vitamine D variant gemaakt uit korstmos of van algen.

Afbeeldingen

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen