Fit & vitaal: fitness

Ruud van Fief 07-09-2022
21 keer bekeken 0 reacties

Iedere dag verlies je 1 à 2 % spiermassa. Gelukkig bouw je ook iedere dag weer spieren op. Bewegen en de juiste voeding helpen bij een goede opbouw.

Je spieren worden iedere dag afgebroken en weer opgebouwd. Hoe je spieren terugkomen hangt af van hoe je beweegt en wat je eet.

Hoe snel je spieren achteruitgaan als je niet beweegt kan je merken als je bijvoorbeeld een been hebt gebroken die daarna in het gips is gezet. Je been gaat jeuken en je wilt met een breipen krabben. De eerste dagen krijg je de breipen met moeite tussen het gips en je been, maar na een week gaat dat moeiteloos, en dat is niet omdat het gips wijder is geworden.

Bewegen is dus essentieel voor het behoud van je spieren, samen met de juiste voeding. Helaas gaat spiervorming ook langzamer als je ouder wordt. Je spieren belasten door krachtsport is een effectieve manier om spiervorming te stimuleren. In combinatie met de juiste voeding kan dit je spiermassa zelfs laten toenemen. Een en ander wordt uitgelegd in dit interessante filmpje van de Universiteit van Nederland door Professor Luc van Loon.

Veel sportscholen in de regio hebben speciale seniorentrainingen vaak ook nog tegen gereduceerd tarief. Lijkt het je leuk, vraag dan eens een proefles aan. Maar ook in veel buurtcentra kun je (lichte) vormen van krachttraining doen. Kijk daarvoor eens in de agenda van Fief.

Nog een laatste tip: Rusten is net zo belangrijk voor je lichaam als training. Geef je lichaam de tijd om te herstellen na een training.

Sportscholen in de regio met senioren tarieven en training:

Schiedam: Fitsportland
Een sportschool met een aantrekkelijk senioren tarief en groepslessen die geschikt zijn voor senioren zoals Easy Fit & shape

Vlaardingen: Tino Hoogendijk
Geen speciaal tarief voor senioren, wel twee keer in de week senioren groepslessen

Maassluis: Sport Center Maassluis
Een sportschool met een aantrekkelijk seniorentarief. Twee keer in de week is er Fit & Vitaal 60+ waarbij je onder begeleiding oefeningen kunt doen.

Foto: Ruud in actie

Afbeeldingen

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen