Als puber mocht ik graag lunchen met witbrood met daarop een blikje "Tonijn á la Provence", gekaapt uit de winkel van mijn vader. Daarna vis uit blik compleet vergeten tot ik dit jaar op vakantie, door een Franse supermarkt liep. Daar was een looppad helemaal gevuld met tientallen soorten vis uit blik. Een paar blikjes verdwenen in het winkelwagentje, waarna we niet alleen vis op stokbrood aten, maar ook heerlijke zomerse gerechten maakten met dit product.
Thuisgekomen deze heerlijke salade gemaakt die de Unami smaak van tonijn zo mooi combineert met het aardse van rode biet. Probeer het eens en eet smakelijk.
Dit heb je nodig voor 2 personen:
- Zakje voorgesneden sla
- Blikje tonijn op water
- 1 voorgekookte rode biet
- 1 gekookte aardappel
- ½ (jonagold)
- 1 augurk
- 1 hardgekookt ei
- 1 eetlepel yoghurt
- ½ eetlepel fritessaus of mayonaise
- Citroensap naar smaak
- Zout en peper naar smaak
In plaats van yoghurt, mayonaise en citroensap kun je ook deze magere yoghurt dressing nemen. Hij is weer verkrijgbaar.
Bereiding
- Schil de appel en snijdt in kleine blokjes, Snij de biet, de gekookte aardappel en de augurk ook in kleine blokjes, Snij het ei in schijfjes.
- Roer een dressing van de fritessaus, mayonaise, citroensap, peper en zout, of gebruik een kant-en-klare yoghurt dressing.
- Leg de sla in een mooie schaal. Meng de overige ingrediënten door elkaar.
- Laat de tonijn uitlekken en leg deze in het midden, leg het mengsel eromheen, garneer verder met de plakjes ei.
- Schenk de dressing over de salade en serveer meteen.
De grootste producent van visconserven (je weet wel, die van vis op zijn best) heeft een website vol lekkere recepten, waaronder ook maaltijdsalades.