Hoe koud is koud?

Ruud van Fief 09-02-2023
16 keer bekeken 0 reacties

Nu iedereen de kachel wat lager zet door de hoge energieprijzen rijst de vraag: "Hoe koud moet het zijn voordat je het koud krijgt. En wat doet kou met je lichaam?"

Ik las een tijd geleden een interessant artikel over comfort en discomfort. De auteur schreef dat je eigenlijk pas comfort kan ervaren als je eerst discomfort hebt gehad. Met andere woorden, als je het echt koud hebt en je komt een ruimte binnen die matig is verwarmd voelt dat als comfort. Maar hoe koud is koud. Zelf vind ik 19 °C al koud.

In datzelfde thema kwam ik een tijdje geleden onderstaand filmpje tegen van de Universiteit van Nederland. thermofysioloog professor Wouter van Marken Lichtenbelt betoogt dat kou juist goed voor je kan zijn. Een aantal proefpersonen werd een aantal dagen gekleed in slechts een T-shirt en korte broek, blootgesteld aan een temperatuur van 17  °C. En in het begin vond iedereen dat erg oncomfortabel. Maar na 10 dagen vonden de meeste proefpersonen het een acceptabele temperatuur om zo gekleed te zijn.

Uit zijn onderzoek bleek ook dat je blootstellen aan kou, gezondheidsvoordelen gaf, zoals een lagere bloeddruk en minder kans op suikerziekte.

Moeten we nu allemaal de thermostaat op 17  °C zetten?
Nou dat hoeft zeker niet, maar de professor bepleit wel dat we meer variatie in de temperatuur zouden moeten aanbrengen. De thermostaat die ons huis zo comfortabel verwarmt maak het lichaam lui. En als je dan in de kou hebt gelopen, dan is je huis verwarmt 19  °C ineens lekker warm

Afbeeldingen

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen