Verslikken

Ruud van Fief 30-08-2022
20 keer bekeken 0 reacties

Heb je dat wel eens, dat er eten in je keel blijft hangen of dat je jezelf heel makkelijk verslikt. Misschien heb je last van dysfagie. Wat is dat en wat kun je er aan doen lees je in dit artikel.

Voedsel of medicijnen die in je keel blijft hangen, je verslikken in je thee of zelfs in je eigen spuug, het gebeurt ons allemaal wel eens, en hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat dit regelmatig gebeurd. Dit verschijnsel wordt dysfagie genoemd, dysfagie zelf is geen ziekte maar een symptoom van een onderliggende aandoening.

Ernstige ziektes zoals een hersenbloeding kunnen dysfagie veroorzaken, maar ook het natuurlijke proces van ouder worden waardoor de spieren in je keel minder sterk zijn geworden. In het laatste geval nemen de slikproblemen sluipenderwijs toe.

Wanneer je dit bespreekt met je huisarts zal deze je altijd verwijzen naar een KNO-arts omdat het sliksysteem te diep in de keel zit om door de huisarts beoordeeld te worden. De KNO-arts zal je keel onderzoeken met behulp van een superklein cameraatje wat via je neus naar je keel wordt gebracht. Deze methode is een pijnloos. Het kriebelt een beetje in je neus, dat is alles.

Mocht je inderdaad last hebben van ouderdomsdysfagie, dan zal de KNO-arts je verwijzen naar een logopedist, die met gerichte oefeningen zal proberen om je keelspieren weer te versterken. Ook kan de logopedist sliktrainingen doen.

Dus verslik jij je veel, neem dan eens contact op met je huisarts.

Klik hier voor een film over verslikken

Afbeeldingen

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen