Multivitamines, baat het?

Ruud van Fief 16-05-2022
34 keer bekeken 0 reacties

Multivitamines, de drogist staat er vol mee, voor 65+, om vitaal te blijven, extra sterk, verzin het maar. Maar zijn die multivitaminen wel zo goed voor je? Een persoonlijke ervaring van redacteur Ruud.

Een paar jaar geleden ben ik flexitariër geworden. Ik eet nu één tot twee keer per week vlees. En dat is prima voor de planeet, maar als oudere, kun je wel een tekort krijgen aan vitamine B12. En omdat het voor senioren ook belangrijk is om je vitamine D op peil te houden leek het mij wel handig om een multi-vitaminepil te gaan slikken. Lekker makkelijk, éénmaaldaags een pilletje en klaar ben je. En ik koos voor de 65+ variant van een bekende drogisterijketen, waarbij een aantal vitamines extra hoog werden gedoseerd, en twee jaar lang nam ik iedere morgen trouw de multi-vitaminepil in.

Eind 2021 kreeg ik pijn in mijn grote teen, vervelend in de lockdown. De pedicure zag niks geks en de dokter wou ik er niet mee lastig vallen, maar afgelopen februari werd de pijn zo vervelend dat ik toch maar eens langsging bij de dokter. Zij zag niks vreemds maar vroeg mij ineens of ik ook multivitaminen slikte. Toen ik dat beaamde werd ik naar het ziekenhuis gestuurd om verschillende vitamines in mijn bloed te laten meten.

De vitaminegehaltes van B12 en D waren dik in orde maar het gehalte vitamine B6 was veel te hoog. En juist deze vitamine kan, bij hoge concentraties, neurologische pijnen veroorzaken. Ik was best geschrokken want ja van multi-vitaminepillen dacht ik altijd baat het niet dan schaadt het niet, maar soms schaden ze dus wel. Ik ben onmiddellijk gestopt met de multi-vitaminepillen en slik nu, op advies van de huisarts, een vitamine B12 en D pilletje.

Nu, een paar maanden nadat ik ben gestopt met de multi-vitaminepillen gaat het langzaam wat beter met mijn teen, maar het kan nog wel een paar maanden duren.

Slik jij ook multi-vitaminepillen? Praat er eens over met je huisarts.

Afbeeldingen

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen