Het toeval deed zich voor dat ik naar het programma 'De slimste mens' zat te kijken toen de vraag kwam: "Wat weet jij van tomaten?" Ik zou de volgende antwoorden geven:
1. Vroeger groeiden ze buiten op het land
2. Vanaf 1930 worden ze binnen in kassen gekweekt
3. Er was maar één soort
4. Ik at tomaat met suiker op mijn boterham
Maar er is méér te vertellen! Een onderzoekje waard‚
Tomaten zijn afkomstig uit Meso-Amerika waar de voorvaderen van o.a. de Maya's kleine variantenkweekten. Toen Spanje rond 1520 Mexico veroverde, werd de plant naar Spanje verstuurd waar ze alssierplant werden geteeld. Pas in 1750 ontdekte men dat de gele vruchtjes (pomo d'oro) eetbaar waren.
In Nederland wordt op ruim 1800 hectare tomaten in kassen geteeld en zijn er 60 soorten.
Bij het familiebedrijf Van der Voort in Vierpolders ging ik een kijkje nemen en werd welkom geheten door Joost die met zijn neef Thom de tomatenkwekerij van hun vaders en oom hebben overgenomen. Joost vertelde me, terwijl we een kopje koffie dronken, dat het bedrijf zo'n 18 hectare groot is waarop vier gigantische kassen staan. Omdat het ToBRF -virus heerst, mocht ik wel de kas in maar dan 'in 't pak'! Joost deze keer ook, want voorzichtigheid voor alles.
Ik loop, om geen contact met de plantjes te krijgen op het pad dat tussen rijen, aan draden klimmende tomatenplantjes ligt. Deze zijn een week voor kerstmis geplant en inmiddels 30 centimeter gegroeid. De trostomaatjes worden maximaal biologisch geteeld, hommels vliegen gezellig rond in de kassen om de bloemetjes te bestuiven. Ja, de natuur doet hier haar werk en dat is erg mooi om te zien.
Alhoewel Joost nog veel meer over zijn product en het telen daarvan vertelde, is helaas een artikel van 300 woorden daarvoor te klein! Maar...over tomaten weet je nu wel een ietsepietsie meer!