Pieter Antonie van Stuivenberg(1901-1988) volgde een 6-jarige opleiding aan de Rotterdamse Academie van Beeldende kunsten en Technische Wetenschappen en ging daarna naar Parijs. Terug in Schiedam maakte hij beelden die bij het publiek en de pers niet in de smaak vielen. Later werd hij erkend en ontving o.a. in 1967 de Hendrik Chabotprijs.
Ik houd van kunst en ben gids op zaal in het Schiedamse museum maar had nog nooit van hem gehoord. Ik kreeg bewondering voor hem toen ik in maart 2018 een bezoekje bracht aan de ouders van een medecursiste. In hun woonkamer zag ik een paar bijzondere beelden. Op mijn vraag wie die mooie beelden had gemaakt vertelde haar moeder dat ze door een een familielid waren gemaakt, Piet van Stuivenberg. Er werden mij een paar boeken met foto's van zijn kunstwerken overhandigd en Piet had me in zijn greep. Prachtig vond ik ze en ik kreeg, omdat ik zo enthousiast was, een aantal boeken en krantenknipsels mee. Het was de start om een expositie voor hem te regelen.
Pieter Antonie van Stuivenberg begon zijn beeldhouwcarrière als steenhouwer, eerst beïnvloed door het expressionisme en later abstract werkend met geometrische en strakkere vormen.
Mijn bewondering voor hem steeg naar mate ik verder met mijn onderzoek kwam. Die man was internationaal bekend maar velen in Schiedam kenden hem niet. Op mijn zoektocht ben ik veel mooie en bijzondere kunstwerken tegengekomen.
In het Arnhemse Provinciehuis hakte hij in een 76 meter lange steenstrook de wapens van 113 omliggende gemeenten uit.
Piet maakte ook grote beelden. Voor de ingang van het verzorgingshuis De Schiewaegh in Schiedam staat zijn beeld 'Geborgenheid':
Helaas is dit verhaal niet genoeg om zijn persoonlijkheid, zijn leven en werkstijl te beschrijven maar de expositie komt dit jaar in ons museum!
Hou het de site van het museum in de gaten voor meer exposities.
Foto: Pieter Antonie van Stuivenberg