Zomertijd

Twee ouderwetse zwarte wekkers
Jan van Fief 28-03-2025
220 keer bekeken 0 reacties

Het is eind maart 1977. Ik voetbalde in de zondag competitie. Voor iedere wedstrijd een bespreking, zo ging dat destijds als je in het eerste elftal speelde. Die zondag was echter maar de helft van de spelers aanwezig voor de bespreking...

Wat bleek. De klok was een uur vooruitgezet. Wij als jonge gasten kenden dat fenomeen niet. Dus de helft was gewoon een uur te laat. Zeker na een avond stappen. Maar ook spelers van de tegenstander. De zomertijd was ingevoerd. Voor het eerst na de 2e wereldoorlog. De wedstrijd begon dus gewoon een uur later.

Waarom

In Nederland zijn de winter- en zomertijd officieel ingevoerd in 1977. Voor die tijd gebruikte Nederland geen zomertijd of wintertijd.  De invoering was een direct gevolg van de oliecrisis van de jaren zeventig. Men hoopte energie te besparen door in de zomer meer gebruik te maken van het natuurlijke daglicht.

Voordelen van zomertijd

  • Energiebesparing
  • Meer licht in de avond
  • Verhoogde veiligheid door langer licht
  • Economische voordelen: terrassen, evenementen en buitenactiviteiten hebben voordeel van de langere dagen in de zomer

Nadelen van zomertijd

  • Slaapverstoring: het verzetten van de klok kan de biologische klok verstoren
  • Gezondheidsproblemen: vooral in de eerste dagen na de tijdsovergang.

Persoonlijk vind ik gewoon één tijd het gehele jaar beter. Geen gedoe met klok vooruit of achteruitzetten. Wat men vaak niet eens meer weet. Europa wil eigenlijk ook naar één tijd. Maar men wordt het maar niet eens.

Dus beste mensen, morgennacht gaat de zomertijd weer in.

De klok een uur vooruitzetten!

Veel klokken doen dat automatisch, maar zeker niet allemaal. Mijn advies is, zet alle klokken voor het slapen gaan zaterdagavond een uur vooruit. Als je dan ’s-morgens wakker wordt heb je meteen de goede tijd.

Afbeeldingen

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen