Als toen nog ware katholiek aten wij thuis iedere vrijdag vis. Alsof we de andere dagen vlees aten. Daar was geen geld voor, alleen op zondag een stukje gehakt. Als peuter at ik dus al haring, kabeljauw, dat was toen armoevoer, nu heel duur. En veel andere vis en natuurlijk mosselen.
Nog steeds houden wij mosselavonden met familie of vrienden, als zij tenminste van mosselen houden. Veel mensen houden überhaupt niet van vis. Nu wordt gezegd: eet minder vlees!!! Dus wij waren door de gelovige omstandigheden toen al heel goed bezig, de tijd vooruit!
Mijn vrouw en ik waren op vakantie in Spanje, zaten in een prachtig restaurant. Wat staat er op de menukaart? Oesters. Nou, had ik mijn hele leven alle vis gegeten en ook gevangen als sportvisser, maar nooit oesters gegeten. Zij bestelt een portie oesters en laat mij er één proeven. Dat had ze beter niet kunnen doen. Ik liet de oesters als een aalscholver naar binnen glijden. Heerlijk!
Oesters bevatten een hoog zinkgehalte, magnesium, vitamine B12, B3 en D. Zink en magnesium helpen de stofwisseling een handje. Bovendien ondersteunt zink je immuunsysteem, sterkte botten, mooi haar en een goed geheugen! Alle reden om oesters te eten dus.
Vanaf die tijd eet ik oesters. Een goede kennis van ons raapt vaak oesters in Zeeland. Wilde oesters. Soms zo veel dat hij een tas vol bij ons langs brengt. Zo ook afgelopen keer, een tas vol. Veel te veel voor ons tweeën.
Maar met oesters is het net als met mosselen, veel mensen lusten ze niet. Dus eten we ze samen. We eten op wat we kunnen en de rest, helaas gaat weg. Lekker glaasje witte wijn erbij, een delicatesse. Schoonmaken, openbreken, is een secuur en lastig werkje! Aparte mesjes en goede handschoenen.
Eet smakelijk!