Geen idee wat daar nou bijzonder aan was. Fonduen deed je in die tijd vaak thuis met familie en vrienden. Dat was een fonduepan met daaronder een spiritusbrander. Zonnebloemolie in de pan, stukje vlees erin en eten maar. Daarnaast wat rauwkost, zoals plakjes komkommer, radijsjes, stukjes paprika, bleekselderij of andere lekkere bijpassende groente.
Maar bij de chinees bleek dat totaal anders te zijn. De fondue pan op tafel was een bijzonder model, met een gel brander eronder. In de pan zat bouillon. Op smaak gemaakt en vooral erg pittig. Op tafel schalen met vooral diverse vissoorten, maar ook diverse vlees soorten. Dat alles met uitsluitend donkere sauzen. En met groente. Ik vond het destijds zo lekker dat ik heel goed heb gekeken en het vervolgens thuis heb gemaakt.
Chinese fondue-bouillon is zeer geschikt voor vis, maar ik vind niet voor vlees. Het vlees wordt in water gekookt en dat is niet echt lekker.
Wij eten het vaak thuis, maar dan uitsluitend met vis. Chinese fondue doe je met een netje. Je gooit een handvol geschikte groente in de pan, doe daar diverse vissoorten bij en na pakweg 4 minuten is alles gaar en eetbaar. Pan leeg? Nieuwe lading! Je begrijpt dat de bouillon een heerlijke visbouillon is geworden. Dus waar sluit je het eten mee af? Allemaal een soepkom met de bouillon. Waar krijg je dat, bouillon na het eten? Heeeeerlijk! Het recept is ook bijgevoegd.
Eet smakelijk!!
Recept visfondue
Foto: visfondue