Groot en sterk werd je ervan.
Helaas, dat klopt nou juist net niet. Er zijn vele feiten en fabels over spinazie en dat is er één van. Of dat je geen vis in combinatie met spinazie mocht eten. Het is allemaal achterhaald.
Spinazie is wel een bron van vitamines, mineralen en vezels. Om van deze gezondsheidsvoordelen te genieten, kan je het op verschillende manieren bereiden. Wat elk een eigen effect heeft over hoe de vitamines en mineralen in je lichaam worden opgenomen. Korter bewerken is altijd beter, zo luidt het advies.
Thuis zijn wij dol op gewokte spinazie, met een Turkse twist. Dat is echt pas smullen. Het is een basisrecept met eigen toegevoegde ingrediënten.
Recept voor 2 personen:
-Je neemt een wokpan
-1 kilo gewassen spinazie (kant en klaar)
-1 of 2 eetlepels olijfolie
-2 gesnipperde kleine uien of 1 grote
-1 middelgrote tomaat in stukjes gesneden
-2 of 3 theelepel tomatenpuree (blikje van 70 gram en dan de helft)
- 1 a 2 theelepel Ajvar (paprikapuree mild en/of pittig bij AH te koop)
- peper en Italiaanse kruiden naar smaak
Geen water toevoegen
Fruit de uitjes in de olie, laat ze glazig worden. Daarna de stukjes tomaten en tomatenpuree erbij. Als je wilt, kun je ook de Ajvar toevoegen. Dit samen even laten smoren.
Dan de spinazie toevoegen, in kleine porties achter elkaar. Het gaat niet in één keer tegelijk. Ook dat even laten smoren. Niet droog laten koken, hoor.
Dan is het klaar.
Lekker met rijst of bulgur met een stukje kip of vleesvervangers. Waar je voorkeur naar uitgaat. Wat niet vergeten mag worden is natuurlijk de yoghurt. In Turkije wordt veel yoghurt bij het eten gegeten. Ik zou niet meer zonder willen.
Het lekkerste is de dikke 10% yoghurt (bij AH of Turkse winkel). Kan je je lepel in overeind zetten.
Eet smakelijk / Afiyet olsun!