Partner in het verpleeghuis

Anja van Fief 20-04-2021
116 keer bekeken 0 reacties

Je hoopt dat je dit nooit overkomt. Je bent gehuwd en je partner wordt opgenomen in het verpleeghuis. Als dit toch gebeurt komen veel zaken op je af, emotioneel en financieel. Over dit financiƫle aspect wil ik je informeren.

Ik kan niet volledig zijn, want ieders situatie is anders. Het gaat erom waar je op kan letten, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan die voor jou financieel nadelig kunnen zijn.

Iedereen die intensieve zorg ontvangt moet een eigen bijdrage betalen. Zowel alleenstaanden als gehuwden. Het CAK berekent op basis van het inkomen hoeveel je moet betalen aan eigen bijdrage. Wanneer je gehuwd bent dan heb je een gezamenlijk inkomen en wordt de eigen bijdrage op basis van dat inkomen berekend.

Keuze AOW voor gehuwd of alleenstaande AOW

Je ontvangt een brief van de SVB (Sociale Verzekeringsbank) waarin zij je informeren dat je een alleenstaande AOW kunt aanvragen, omdat je nu niet meer samenwoont met je partner. Je kan dan als 'duurzaam gescheiden levend' worden aangemerkt. Je blijft natuurlijk voor de wet gehuwd met je partner, maar niet meer voor de AOW. De keuze maak je zelf, voor een ongehuwde AOW of een gehuwde AOW uitkering.

Het addertje onder het gras

Wellicht is het aantrekkelijk om voor de alleenstaande AOW te kiezen, want dan is je uitkering hoger. Maar als je hiervoor kiest is het belangrijk dat je weet hoe dat financieel voor jou uitpakt! Het heeft ook nadelen. De Eigen Bijdrage, die betaald moet worden wanneer je partner in het verpleeghuis is opgenomen, is door de alleenstaande AOW hoger. Ook kan het zijn dat de hogere AOW invloed heeft op de huur- en zorgtoeslag. Dan kan het zo maar zijn dat je er financieel op achteruit gaat, in plaats van vooruit. Dit kan je honderden euro's schelen!

Verkeerde keuze terugdraaien

Mocht u achteraf de verkeerde keuze hebben gemaakt, dan geeft de SVB sinds mei 2021 je de mogelijkheid de keuze 1 keer terug te draaien.

Ingewikkelde materie

Om inzicht te krijgen wat de beste financiĆ«le keus voor jou is, kan je gratis hulp inschakelen. Dat kan bij Regelhulp.nl

Afbeeldingen

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen