Toen ik later op een afdeling burgerzaken in de buurt ging werken, merkte ik dat er veel belangstelling bestaat voor stamboomonderzoek. Vooral de jongere ouderen stonden vaak vroeg voor de deur om te bladeren in oude huwelijksregisters en geboorteakten. Na de eerste succesjes ontstaat een soort van verslavende passie….
Het programma Verborgen verleden toont de familiegeschiedenis van bekende Nederlanders. Misschien is onze geschiedenis nog veel interessanter! Als je eenmaal een beetje bent ingewijd in de kunst van het onderzoeken, kan je je verbazen over de hoeveelheid informatie er over je voorouders bekend is. Opvallend ook wat voor beroepen er in vroeger tijden bestonden. Niks geen facilitair managers of communicatieadviseurs en hybride werken bestond ook al niet. Je komt in de oude boeken en persoonskaarten vooral beroepen tegen als landbouwer, orgeldraaier (!)en schoolmeester. En wat denk je van de functie “los werkman”? Keuzestress bestond nog niet. Toch lijkt het denkbaar dat de ouders van toen ook stress gekend moeten hebben. Hard werken, weinig verdienen en veel monden te voeden.
Soms kun je je vreemde zaken tegenkomen. Jouw keurige familie zou wel eens een ondeugende voorouder gehad kunnen hebben, of een landloper. In Drenthe is in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid opgericht om mensen uit armoede te verheffen. Een mooi boek dat is geschreven na diepgaand stamboomonderzoek is “Het pauperparadijs”. Niet vrolijk, wel mooi. Zelf heb ik het boek in één ruk uitgelezen. Het lijkt wel of iedereen in zijn familie wel een Drentenaar had!