Onze moeder was de hele dag druk bezig en wij hielpen haar zo goed mogelijk of liepen juist in de weg. In keukens walmde dan het peteroleum-stelletje met daarop 'de broeder', een gerecht van deeg dat de gehele dag stond te garen en waar je niet "bij hoefde te blijven."
De traditie van de voorjaarsschoonmaak is zo goed als verdwenen. We hebben betere schoonmaakmiddelen en -apparaten. Wie gebruikt er nog een mattenklopper? Ook is het schoonhouden van het huis nu meer een gedeelde taak van de partners -althans dat is vaak de opzet...
Wat nog niet is verdwenen is de wekelijkse schoonmaak. Velen van ons hebben het in de genen: elke week "doen" we ons huis. Misschien wordt het tijd dat we ook eens van deze traditie afstappen. Het blijkt namelijk dat zo'n grote schoonmaakbeurt best zwaar wordt als de jaren gaan tellen. Soms wordt die wekelijkse taak zo'n grote hobbel dat om de inzet van een huishoudelijke hulp wordt gevraagd.
Een manier om zelf de regie te houden kan zijn om de wekelijkse schoonmaak in stukken te knippen: elke dag van de week pak je een onderdeeltje aan. Zo kun je tijdens het bereiden van de maaltijd best een keukenkastje schoonmaken. Maak tijdens het douchen de douchecabine eens schoon. Vul het zelf maar in. Het is handig om een agenda of lijstje te maken, zodat je het overzicht houdt.
Hou bij huishoudelijk werk altijd de veiligheid op de eerste plaats: vermijd losliggende kleedjes, scherpe hoeken en wankele trapjes!
De traditie van de broeder houden we er wel in; hier vind je het Vlaardingse recept.