Frits Bosch schreef het boek De Jutter, een 19e eeuws familieverhaal. De in Den Helder geboren Paulus Bosch, analfabete betovergrootvader van de auteur, bouwt van juttershout een huis in Nieuwediep, de wijk die grenst aan scheepswerf Willemsoord, waar de geur hangt van vis en teer. Vanaf de Marinehaven vertrekken oorlogsschepen met militaire missies naar verre bestemmingen in Oost- en West-Indië, helaas met rampzalige gevolgen voor een aantal familieleden.
De familie Bosch wordt in deze periode, net als andere ‘onvermogenden’ geconfronteerd met armoede, dakloosheid, epidemieën en kindersterfte. In de archieven stuitte Bosch echter ook op misstanden als verkrachting, verpaupering en vrouwenmoord. Ondanks deze zware omstandigheden zet Paulus alles op alles om te overleven, en klimt hij op van zeeman en werkman tot huizenhandelaar en tapper. Maar wanneer hij na zijn overlijden een aanzienlijke erfenis achterlaat, worden de familierelaties flink op de proef gesteld.
Reis mee terug in de tijd en ontdek aan de hand van het verborgen verleden van Frits Bosch de geschiedenis van Nederland in de 19e eeuw. In deze periode werden niet alleen de stadsmuren neergehaald, de trekschuit en de stadsomroeper vervangen door de trein en de krant, maar het was ook de eeuw waarin de eerste grondwet verscheen en de slavernij werd afgeschaft.
Henk Weltevreden scheef het boek Dunner dan water. Kees vocht in 1953 als vrijwilliger in Korea. Hij neemt een trauma mee naar huis, dat voortwoekert en omslaat in een obsessie. Wanneer Kees ontdekt dat zijn verre voorvader Jan Janse Weltevree in 1627 in Korea strandde en daar nazaten kreeg, stuurt hij zijn neef naar Noord-Korea voor verder onderzoek. Maar hoe onderzoek je familiebanden in een compleet afgesloten land waar ‘onzuiver’ bloed een zonde is en geschiedvervalsing eerder regel is dan uitzondering?
Dunner dan water is meeslepend en bij vlagen absurdistisch. Toeval regeert de wereld, maar Noord-Korea haat het toeval, met alle tragische en hilarische gevolgen van dien.
Heb je belangstelling voor onze geschiedenis, voor mensen en bijzondere levensverhalen? De koffie en thee staan klaar vanaf 16.15 uur!
Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnen lopen. De toegang is gratis.