Nationaal Coöperatie Museum

Cora van Fief 10-05-2024 37 keer bekeken 0 reacties

Begin

23-05-2024 om 13:00

Einde

23-05-2024 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Nationaal Coöperatie Museum, Lange Haven 84, 3111CH Schiedam

De historische binnenstad van Schiedam herbergt vele fraaie historische gebouwen; één van deze panden, daterend uit 1891, huisvest het Coöperatie-museum.

Het museum omvat drie delen. U komt binnen via de nostalgische museumwinkel met snoep en drop. Daarachter bevindt zich een huiskamer. Daar krijgt u een indruk van de leefomstandigheden, een eeuw geleden, van een kruideniers echtpaar. Via een spil (wentel) trap bereikt u op de eerste etage het museum waar u de geschiedenis van de verbruikscoöperaties leert kennen. Gratis toegang & persoonlijke rondleiding!

De rondleiding start met de introductie van de Rochdale wevers, die rond 1850 tijdens de Industriële Revolutie in Engeland, de eerste coöperatiewinkels voor hun dagelijkse behoeften oprichten. Vervolgens ziet u op welke wijze rond 1900 deze coöperaties ook in Nederland ontstonden. Veelal werd gestart met een bakkerij, brood was immers de basisbehoefte van de arme bevolking.

Met de toenemende welvaart begin 20ste eeuw ontwikkelden deze bakkerijen zich tot banketbakkerijen en uiteindelijk tot winkels met kruidenierswaren. Het assortiment was nog sober, zoals in de vitrine te zien is. Opvallend was wel dat er zo rond 1930 al een huismerk was: HAKA. Deze afkorting stond voor HAndelsKAmer, de groothandel die de aangesloten kruidenierswinkels bevoorrade. De HAKA was de voorloper van de huidige COOP organisatie. Naast de vele kruidenierswinkels was er toen ook al sprake van thuisbezorging. Niet zoals nu met de auto, scooter of e-bike maar op de HAKA fiets. Kinderen kunnen tijdens de rondleiding zelf winkeltje spelen met de ouderwetse weegschaal met gewichtjes.

De rondleiding vervolgt met welvaartsgroei na de tweede wereldoorlog. Het assortiment werd kleurrijker en uitgebreider met meer ‘exotische’ producten zoals spaghetti, vermicelli en rijst. Die periode werd ook gekenmerkt door de groei van de COOP organisatie, mogelijk gemaakt door de vele fusies van de kleinere coöperaties. De rondleiding eindigt dan ook in de COOP hoek (door de fusie met Plus supermarkten zullen de Coop winkels over enkele jaren uit het straatbeeld zijn verdwenen).

Openingstijden:

Woensdag t/m vrijdag: 13:00–17:00 uur

Zaterdag: 11:00–17:00 uur

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen