Historische Trekvaartdag Maassluis

Cora van Fief 07-05-2024 11 keer bekeken 0 reacties

Begin

18-05-2024 om 10:00

Einde

18-05-2024 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Historische binnenstad Maassluis

Maassluis bruist op zaterdag 18 mei! Ontdek het trekvaartverleden en de maritieme historie van Maassluis. Kom langs en ervaar het zelf. Een dag die u niet mag missen!

De activiteiten tijdens de Historische Trekvaartdag Maassluis zijn (bijna) allemaal gratis. Tijdens deze dag ontdekt u in een historische ambiance de Vlieten en de Delflandse Trekvaart met al wat daar op en rondom te beleven en te zien is. U kijkt uw ogen uit met tal van historische schepen, want deze dag valt samen met de Dag van de Zeesleepvaart.

De opening is om 10.00 uur aan de Markt in het Stadshart Maassluis. Wethouder Sjoerd Kuiper opent de Historische Trekvaartdag heel toepasselijk op Trekschuit ‘De Goude Leeuwin’. Ook onthult de wethouder de kadesteen ‘naar Delft’, samen met Carla Breuer, voorzitter erfgoedtafel Provincie Zuid-Holland en burgemeester van Teylingen. Daarna een bijzondere onthulling bij het Gemeenlandshuis aan de Hoogstraat. Het gaat om de virtual reality-reconstructie ‘Blik op de Monstersche Sluis’. Via de (gratis) app Canals5D kunnen bezoekers met hun telefoon als een soort ‘Google Streetview’ rondkijken in de 17e eeuw. Ontdek via 5D hoe de Monstersche Sluis - en meer plekken in Zuid-Holland - er vroeger uitzag!

De Historische Trekvaartdag bruist van de activiteiten, die rond 10.00 uur starten in het historisch Stadshart en de Buitenhaven. Musea en erfgoedlocaties openen hun deuren, zoals de Groote Kerk, Molen de Hoop, het Sleepvaartmuseum en Museum Maassluis. Er zijn die dag allerlei extra activiteiten te ondernemen. Ook is er in het Stadshart Maassluis markt, muziek en entertainment. Bezoek de braderie, met maritieme stands, bekijk de demonstratie laden en lossen in Beurtvaarder M.S. Jansje of luister naar de muziek. Ontmoet de troubadour, de stadsomroeper en de goochelaar. Voor kinderen zijn er allerlei doe-activiteiten, zoals oud-Hollandse spellen en ponyrijden. Rondom de Govert van Wijnkade zijn springkussens, een klimtoren, radiografisch bestuurbare bootjes en auto’s, en nog veel meer. Voor het complete programma klik hier

Jan Plezier en sleepboten

Jan Plezier brengt u gratis van het Stadshart naar de Buitenhaven en vice versa. Of rijd een rondje Stadshart met dit traditionele vervoersmiddel. In het complete programma vindt u ook de opstappunten. Ook kunt u daar tickets boeken om mee te varen met de vele sleepboten die Maassluis rijk is: De Elbe, De Furie, Steenbank & Tonijn (dit is wel tegen betaling). Warbout Rondvaarten start al vanaf 09.00 uur de eerste rondvaart vanaf de Lijndraaiersbrug/restaurant Kevin’s. Ook kunt u varen met de Trekschuit ‘De Goude Leeuwin’, die wordt voorgetrokken door een paard!

De Historische Trekvaartdag in Maassluis is onderdeel van een serie Historische Trekvaartdagen. De trekvaarten hebben bijgedragen aan de spectaculaire economische groei in de vroege zeventiende eeuw. Deze feestelijke dagen maken de geschiedenis zichtbaar en beleefbaar op negen Zuid-Hollandse locaties; op 13 april was de aftrap in Leidschendam en Voorburg, op 18 mei in Maassluis, op 29 juni in Vlaardingen, op 14 september in Midden-Delfland, Den Haag en Delft, op 15 september in Leiden en op 5 en 6 oktober in Schiedam.

 

 

 

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen